Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com


 
ÉpítészetAz építészet kihagyhatatlan szerkezeti és díszítő eleme, évezredek óta a kő. Következésképp egyrészről a művészetek egyik ága (alkalmazott művészet), másrészről mérnöki tudomány, technológiai szaktudomány. A humán kultúra, az emberi tevékenység egyik legalapvetőbb megjelenési formája. Az embert körülvevő természeti környezet akaratlagos megváltoztatása. Az építészet témaköréhez elválaszthatatlanul kapcsolódik az építés fogalomköre. Mindenképp fontos viszont különbséget tenni, s ez a különbség alapvetően az esztétika és a technológiai igény mértékében érhető tetten. Az épületek megépítésén kívül építészetnek nevezzük a belső terek kialakításától kezdve (belsőépítészet) egészen a városi-, esetenként regionális léptékig terjedő építészetet (városépítészet, urbanisztika) is. Az oldalon feltüntetett témakörök magukba foglalják tevékenységünk jelentős részét. Mondhatni, lehetőségünk és tehetségünk van elkészíteni akár egy egyszerű ablakpárkányt vagy egy bonyolult, több elemből álló specifikus kompozíciót is.
 • Burkolatok kültéren és beltéren egyaránt   -   padlóburkolat, kültéri kőburkolat, teraszburkolat, homlokzat- és lábazat burkolat, lépcsőburkolat, medence körüli burkolat
 • Funkcionális takarás és díszítés   -   kerítés fedkő, ablakpárkány, baluszter kőkorlát, kandalló
 • Pult és munkalapok   -   konyhapult, kő asztallap, fürdőszobapult és pultrendszerek
 • Kőbútor
 • Emlékmű, emléktábla
 • Szökőkút
 • Speciális kőtermék   -   mérő- és specifikus gyártó asztal, kőtömb mosdókagyló, zuhanytálca valódi kőből
Ezek jelentős részét meglévő tervek alapján készítettük el, de az is jellemző, hogy a megrendelő részéről csak a koncepció született meg, és csak a szakmai tapasztalatunkra támaszkodva indulhatott el a tervezés. A díszítő burkolatok vizuális megjelenítése a mai építészeti trendekben nagy jelentőséggel bírnak. Alapvetően meghatározzák egy épített létesítmény karakterét, hangulatát és minőségi arculatát. Pedig elsődleges funkciója az építmény védelme, és csak másodlagos szempont az esztétika. Ha hosszú távra tervezzük, márpedig épületeknél ez így van, különös figyelmet kell annak szentelni, hogy milyen minőségű anyagot, felületet és helyezési technológiát választunk az épület díszeként. Külső térben csak a megfelelő természetes kövek adnak hosszútávra megoldást, mivel minden féle időjárási viszontagságnak ellen kell állnia. Ezeket figyelembe véve, érdemes a burkolat anyagának színét, struktúráját, környezetéhez illő stílusát alaposan megválasztani. Legyen az gránit, mészkő, travertin mészkő, kvarcit vagy pala. Mediterrán országokban könnyebb a választás, mert nincs hideg tél. A fagy, a puha kőzeteket tönkre teszi. A burkolat felületének különböző minőségi megjelenése, nem csak esztétikailag meghatározó, hanem biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni.


Javasolt felületképzés kültéri burkolatok esetén:
 • Nyers vágott – a lapokat nagy tömbből vágjuk gyémánt tárcsával vagy dróttal, és ha a táblák felületén nem változtatunk, azt nyersvágottnak hívjuk. Ez teljesen natúr felület, a kő struktúrája alig látszik.
 • Matt csiszolt – a vágott felületet csiszoló szerszám sorozattal csak matt felületig csiszoljuk, ami a kőnek selyemfényt ad. Az anyag színe, rajzolata halványan már látszik.
 • Égetett, flammolt – csak gránitok esetén lehetséges, a felületet speciálisan koncentrált magas hőnek tesszük ki, ezáltal a kő felső 2-3 mm-s rétege felrobban, ettől a felület nagyon rusztikus lesz.
 • Rovátkolt – vágó vagy maró szerszámmal néhány milliméterenként a felületbe marunk, ami szabályos „vonalkázott” rusztikus felületet eredményez.
 • Gyémántkefélt – a szerszám a kő puhább szemcséit mélyebben a keményebb szemcséket kevésbé marja ki a felületből. Rajzos struktúrájú kő esetén, nagyon szép felületet eredményez.
 • Stokkolt – csak mészkövek esetén javasolt, maga a szerszám hegyes végeivel van érdesítve a felület, amitől az rücskös lesz.
 • Homokszórt, antikolt – a fent említett felületeket magas lég kompresszióval kezeljük apró, kemény szemcsével, ami kicsit lágyítja a kő felületét.
Az említett megoldásokat telephelyünkön megtekinthetik. A választott anyag esztétikájától is függ, hogy milyen minőségű legyen a burkolat felülete. A standard méreteken kívül nálunk megoldást talál arra is, ha teljesen egyedi méretű burkolatot szeretne. Természetesen az automata gépsor által gyártott sztenderd méretű lapok kedvezőbb áron elérhetőek, mint az egyedi gyártással készültek.


Tervezéstől a megvalósulásig:
 • A legelső szempont, hogy hova kerül a kőburkolat és mi lesz a funkciója.
 • Ennek megfelelően kell kiválasztani a rendeltetésnek legmegfelelőbb anyagot és a felület minőségét.
 • Méretek alapján ajánlat készül, ami ha elfogadásra kerül, a helyező által felmért gyártási méreteket pontosítani kell.
 • Az elkészült kőburkolatot, igény szerint helyszínre szállítjuk.
 • A megfelelő szakemberek az előírt helyezési segédanyagokkal elhelyezik a burkolatot.
Az építészet cím alatt nyíló linkekhez tartózó oldalakon, néhány elkészült termék fotójával próbáljuk bemutatni a már elkészült referenciákat. Kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

 

Cím:

H-1214 Budapest
II. Rákóczi Ferenc út 251.
Elérhetőség:

Iroda: +36-1-276-8246
Mobil1: +36-30-279-0261
Mobil2: +36-30-900-4800
palasti.kft@gmail.com
Facebook kapcsolat

Nyitvatrtás:

Hétfő - péntek: 07.30 - 16.30
Szombat: 09.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva
---Minden jog fenntartva © - Palásti és Társa Kft.